CEHENNEMDEN ÇIKIŞ YOK


BAKARA-80
وَقَالُواْ لَن تَمَسَّنَا النَّارُ إِلاَّ أَيَّاماً مَّعْدُودَةً قُلْ أَتَّخَذْتُمْ عِندَ اللّهِ عَهْدًا فَلَن يُخْلِفَ اللّهُ عَهْدَهُ أَمْ تَقُولُونَ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ
Ve kâlû len temessenen nâru illâ eyyâmen ma’dûdeh(ma’dûdete), kul ettehaztum indallâhi ahden fe len yuhlifallâhu ahdehu(ahdehû) em tekûlûne alâllâhi mâ lâ ta’lemûn(ta’lemûne).
Ve (emaniyeye tâbî olanlar): “Ateş bize, sayılı günlerden başka asla dokunmayacak (günahlarımız kadar yanıp cennete gireceğiz).” dediler. De ki: “Allah'ın katından bir ahd mi edindiniz?” O taktirde (Eğer böyle bir ahd almışsanız) Allah, ahdinden asla dönmez. Yoksa Allah'a karşı bilmediğiniz bir şey mi söylüyorsunuz?


Kelime kelime anlamı
1. ve kâlû : ve dediler
2. len temesse-nâ : bize dokunmaz
3. en nâru : ateş
4. illâ : ancak, sadece, den başka
5. eyyâmen : günler
6. ma'dûdete : ma'dûd, adetli, sayılı
7. kul : de, söyle
8. ettehaztum (e ittehaztum) : siz edindiniz mi
9. inde allâhi : Allah'ın katı
10. ahden : bir ahd, kesin söz
11. fe : o zaman
12. len yuhlife : asla değiştirilmez
13. allâhu : Allah
14. ahde-hû : onun ahdi, ahdini
15. em : veya, yoksa
16. tekûlûne : söylüyorsunuz
17. alâllâhi (alâ allâhi) : Allah'a
18. mâ lâ ta'lemûne : bilmediğiniz bir şey

AÇIKLAMA

Bismillâhirrahmânirrahîm

Kur'ân-ı Kerim'e değil de kendilerinin ve başka insanların yazdıkları kitaplara itibar edenler, Kur'ân'ı bir tarafa atıp onların doğru olduğuna inanan ümmîlerdir. Bu özellik, ümmîlerle mü'minleri birbirinden ayıran kesin bir çizgidir. Cehenneme giren ebediyyen cehennemde; cennete giren de ebediyyen cennette kalır. Bir süre cennette kalıp da oradan çıkıp cennete girmek diye bir şey Kur'ân-ı Kerim'de mevcut değildir.

İnsanlar şeytanın tuzağına düşerek zannediyorlar ki, Allah'a inanmışlarsa Allah kendilerini cennetine alacak ama Allah'ın emirlerini yerine getirmedikleri, yasaklarını çiğnedikleri, insanlara kötülük ettikleri için sayılı birkaç gün ateş dokunacak, sonra sonsuza kadar cennette kalacaklardır. Ama unutuyorlar ki Allah'a ulaşmayı dilemeyen hiç kimse ebediyyen cennete giremez, yani ebediyyen cehennemde kalır.

BAKARA-81
بَلَى مَن كَسَبَ سَيِّئَةً وَأَحَاطَتْ بِهِ خَطِيئَتُهُ فَأُوْلَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
Belâ men kesebe seyyieten ve ehâtat bihî hatîetuhu fe ulâike ashâbun nâr(nâri), hum fîhâ hâlidûn(hâlidûne).
Hayır (sandığınız gibi değil), kim, günah kazanmış da hataları kendisini kuşatmışsa, işte onlar artık ateş ehlidir ve orada devamlı kalacak olanlardır.
Kelime kelime anlamı
1. belâ : bilâkis, hayır, öyle değil
2. men : kimse
3. kesebe : kazandı
4. seyyieten : günah
5. ve ehâtat : ve kuşattı
6. bi-hi : onu
7. hatîetu-hu : onun hataları
8. fe : artık
9. ulâike : işte onlar
10. ashâbu en nâri : ateş halkı
11. hum : onlar
12. fî-hâ hâlidûne : orada devamlı kalacak olanlardır

AÇIKLAMA

Bismillâhirrahmânirrahîm
Kıyâmet günü kimin günahları sevaplarından fazlaysa onlar hüsranda olanlardır, gidecekleri yer cehennemdir. Orada ebediyyen kalacaklardır. Kur'ân-ı Kerim cehenneme gitmeye muhteva olarak günahların sevaplardan fazla olması kıstasını getirmiştir. Ve hataları kendisini kuşatmak demek, günahların sevaplardan daha fazla olması demektir. O zaman onlar ateş halkıdır. Gidecekleri yer de cehennemdir.

23/MU'MİNÛN-102: Fe men sekulet mevâzînuhu fe ulâike humul muflihûn(muflihûne).
O zaman kimin mizanı (sevap tartıları) ağır gelirse işte onlar, felâha erenlerdir.

2 yorum:

  1. Allah razı olsun."KUR'AN DA CEHENNEMİN DEVAMLI OLDUĞU VE ORADAN KESİNLİKLE ÇIKILAMAYACAĞINA DAİR 53 TANE AYETİ KERİME OLMASINA RAĞMEN 1 TANE DAHİ AKSİNE BİR AYET YOKTUR"
    Diyeceklerki;"AMA HADİS VAR" Olabilir."HADİS:SONRADAN ORTAYA ÇIKAN SÖZ DEMEKTİR.BU SÖZ EGER PEYGAMBER(Sav)EFENDMİZİN AĞZINDAN ÇIKMIŞSA;HADİS-İ ŞERİFTİR.YANİ ŞEREFLENMİŞ SÖZDÜR" SAV EFENDİMİZİN KALBİNDE KUR'AN YAZILI İKEN KUR'ANA TERS BİR SÖZÜ SÖYLEMESİ MÜMKÜNMÜDÜR ?

    YanıtlaSil
  2. Dogru soyliyon uz yilar ca insanlara hikaye anltilsr yeter artik soz Allahin dir hidayet dogmustur ve bu dunyayi ksrinlikdan aydiliga cikaracak elbete

    YanıtlaSil

KATAGORİLER